Etiket baskısı, belirlenen ürün üzerine yapıştırma olarak hazırlanan lokal baskı türüdür.
Ürünle ilgili verilmek istenilen bilgileri içeren etiketler, istenilen boyutlarda baskı alınabilir.
Etiketler bilgi amaçlı ya da mesaj içerikli olabilir. Barkod, son kullanma tarihi, ürün adı gibi sayısal verilere dayanan etiketlerin yanı sıra tasarımsal olarak ürünü anlatan etiket baskısı da mümkündür. Etiket baskısı; kağıt etiket, şeffaf etiket, kraft etiket, plastik bazlı etiket gibi farklı çeşitlerde yapılabilir. Etiketin kolay sökülebilir olmaması isteniyorsa dayanıklılığı yüksek etiket türleri tercih edilmelidir. Ürünün kullanılacağı alana göre de etiket baskısı önemlidir. Suya dayanıklı etiket, kimyasal etiketi, sıcağa dayanıklı etiket, soğuğa dayanıklı etiket, suda eriyen etiket gibi kullanım yerine göre seçim yapmak mümkündür. Etiketin yapışacağı yüzey de etiket baskı için önemlidir. Etiket baskısı plastik yüzey, cam yüzey, ahşap yüzey, kağıt yüzey gibi farklı alanlarda kullanılabilir.
Ambalaj etiketi, paketli tüketim ürünlerinde bilgilendirme amaçlı kullanılan etiket çeşididir. Ambalaj etiketi, belirlenen ürünün ambalajı üzerinde yer alır. Ürün hakkında bilgi verici olarak kullanılır. Ambalaj etiket baskısı, doğrudan ambalaj üzerine baskı yapımından daha uyguna geldiği için çoğu sektör tarafından sıkça tercih edilir. Ambalaj etiketi, çoğunlukla yapışkan etiket olarak tercih edilir. Yapışkan etiket, ambalajın üzerine yapıştırılarak uygulanır ve çoğunlukla çoklu adette baskı olarak tercih edilir. Ambalaj etiketi, kullanım kolaylığı ve maliyet olarak uygun olduğu için tercih edilir.
Etiket, ambalaj çeşidine göre ve amaca göre seçilmedir. Ambalajın boyutu doğrultusunda etiketin boyutu da önemlidir. Bazı etiketler ambalajın yüzeyini kaplarken, bazı etiketler şerit ya da istenilen bilgilerin verildiği boyut doğrultusunda kullanılır. Burada öncelikle etiketin ambalaj üzerinde kullanım amacı belirlenmelidir. Ambalaj üzerini kaplayan etiketler, son kullanıcıya tasarımsal olarak hitap etmektedir. Şerit etiketler ise ambalajın açılmasını da önleyici nitelikte olduğu için güvenlik bandı olarak da kullanılmaktadır. Bölgesel kullanılan etiket ise, verilmek istenilen bilgilerin olduğu, ambalaja göre daha küçük boyutlarda olan etiketler olarak tercih edilir. Etiket seçerken dikkat edilmesi gereken bir diğer konu, ambalajın türüyle uyumlu etiket olmasıdır. Karton, plastik, cam gibi yüzeylerde farklı etiket türleri kullanılır. Bu etiket türleri, yüzey ile uyumlu etiketlerdir.
Etiketin ambalaja yapışıyor olması önemlidir. Bu nedenle yüzeye göre etiket tercih edilmelidir. Etiket seçimi yaparken etiketin mukavemeti de önemlidir. Bu da etiketin kullanım amacına göre değişkenlik gösterir. Etiket, tek kullanımlık kolay sökülebilir etiket mi olmalı yoksa uzun süre dayanıklı bir etiket mi olmalı sorusunun cevaplanması gerekir. Bu soru doğrultusunda etiketin dayanıklılık derecesine karar verilir.
Etiket çeşitleri, firmaların etiketleri kullanım amacı doğrultusunda farklılık göstermektedir. Termal etiket, kuşe etiket, rulo etiket, karton etiket, polipropilen etiket, ters baskı etiketi, şeffaf etiket, metalize etiket, ultra clear, piggyback gibi etiket çeşitleri mevcuttur. Etiket çeşitleri arasında en çok tercih edilen etiketlerden biri kuşe etikettir. Kullanım kolaylığı ve uygun maliyet açısından sıkça tercih edilir. Kuşe etiket, mat kuşe ve parlak kuşe olarak farklı çeşitlerde tercih edilebilir.
Termal etiket, ısı ile baskı yapılarak kullanılır, yüzeyinde koruyucu bulunmamaktadır. Işık, sıcaklık, nem gibi koşullara dayanıklı olmayan etiket çeşitleri arasında yer alan termal etiket, hızlı etiket değişimi gerektiren alanlarda kullanılır. Çoğunlukla marketlerde, şarküterilerde, sık etiket değişimi yapılan raflarda termal etiket tercih edilir.
Polipropilen opak etiketler, dış etkenlere karşı dayanıklılığı olan etiket çeşitleri içindedir. Nem, su, yağ gibi koşullarda bozulma olmayan bu etiketler, farklı koşullardaki ürünler için tercih edilir. Polipropilen şeffaf etiketler ise, polipropilen opak etiketler gibi nem, yağ, su gibi koşullarda dayanıklılık gösterir. Şeffaf olması, ambalajın kapatılmasının istenmediği durumlar için uygun bir seçenektir.
Metalize etiketler, ambalajda etiketin ön plana çıkması istenen durumlarda tercih edilir. Metalize etiket, seçenekleri çoğunlukla sarı ve gri olarak tercih edilir ancak istenilen renk doğrultusunda da yapılabilir. Ters baskı etiketi, dış ve iç baskı olarak da bilinir. Çoğunlukla sıvı ürünlerin ambalajlarında tercih edilen etiket çeşitleri içindedir. Kolay sökülebilir olmaması nedeniyle yağ, şampuan gibi sıvı ambalajlarda sıkça tercih edilir.
Karton etiketler, yapışkan yüzeyi seçeneklerine göre farklılık göstermektedir. Karton etiket tercihi, ambalaj yüzeyi ve baskı amacı doğrultusunda seçilmelidir. Karton etiket; sanayi sektörü, tekstil sektörü gibi sektörlerde de tercih edilir.
Rulo etiket, plastik ya da kağıt tabanlı olarak tercih edilebilir. Seri baskı halinde kullanılır. Baskı yapılmak istenen yüzeye, rulo yapısına uygun boyutlarda yapılabilir. Ambalaj zemini ve ambalajın saklanma koşulları ve saklanacağı alana uygun olarak yapılabilir. Parlak, mat, kağıt yüzey gibi seçenekleri vardır. Rulo etiket, günümüzde çoğu sektörde tercih edilen bir etiket çeşididir. Seri baskı olarak ihtiyaç duyulan alanlarda sıkça tercih edilir. Rulo boyutu ve rulodaki adet seçeneği ihtiyaca göre belirlenerek, çalışmaya ve amaca uygun doğrultuda kâğıt seçimi ile baskı yapılabilir.